Un periodista valencià entre els fills dels núvols

*Article de Francesc Viadel.

Els ‘fills dels núvols’, els sahrauís, són un dels molts pobles oblidats de la terra.  Abandonats a la seua sort per Espanya, van ser ocupats i expulsats del seu territori pels seus veïns marroquins i mauritans àvids d’apoderar-se de les riqueses del seu territori. A hores d’ara, al Sàhara envaït  pel Marroc a penes hi viuen sahrauís. La majoria ho fan a  l’exili. Uns 165.000 als camps de refugiats de Tinduf, en la veïna Algèria. Fins a mig milió, repartits entre Mauritània, Mali, Algèria, Cuba, Espanya, França i Sud-amèrica.

El periodista Vicent García Devis (Foios, 1958), coneixedor de les vicissituds dels sahrauís pel seu treball com a periodista, se n’ha ocupat de la seua tragèdia en El Sàhara. La terra promesa (Institució Alfons el Magnànim, 2019). Aquest singular aplec de cròniques, reportatges, d’articles de fons, ajuda a comprendre molt bé un dels problemes més complexos i vius encara de la descolonització africana alhora que ens apropa a la realitat quotidiana de milers de persones condemnades a habitar un no-país d’àrids deserts en condicions molt dures, amb l’única esperança que un dia el món deixe de girar-los l’esquena.

El llibre de García Devis és un magnífic exercici periodístic, el d’algú amb ofici. Un treball que segueix les passes de la millor tradició -recordeu Kapuscinsky– ocupant-se’n no tan sols dels fets sinó, i sobretot, de la humanitat que els protagonitza.  Fet i fet, García Devis és un reporter que fixa la seua mirada en el patiment de la gent, en els seus anhels, que vol explicar el món a través d’ells com a veritables protagonistes de la història.  

El periodista de TV3, Carles Prats, diu en el seu pròleg: “(…) Oblidats del món. Víctimes d’un seguit de fatalitats històriques que han marcat aquest poble, com explica brillantment en Vicent García Devis: la malaltia i mort del dictador espanyol, la invasió marroquina aprofitant la feblesa espanyola, el paper de les grans potències en un context de guerra freda… Són elements que l’amic Vicent posa en context en un relat amb mirada pròpia sobre els refugiats que probablement més temps porten lluny de la seva terra. Ens explica amb un llenguatge extremadament ric i precís com hi ha generacions de sahrauís que neixen i moren a l’exili algerià sense haver ni tan sols conegut la terra de la qual es van allunyar pels atzars de la història. (…)”.

El periodista, Vicent García Devis

Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense de Madrid, García Devis és ara mateix un dels reporters més excel·lits d’À punt Mèdia. A través dels seus treballs recentment emesos per la televisió valenciana hem pogut conèixer alguns aspectes rellevants de la memòria històrica valenciana.

Com a reporter de guerra, García Devis ha cobert el conflicte del Sàhara occidental, el de l’antiga Iugoslàvia, la primera guerra del Golf, Somàlia o el del Mato Grosso, on va entrevistar el bisbe dels indis Pere Casaldàliga. També ha informat sobre processos electorals a Amèrica Llatina i a Europa. Entre 2002 i 2008 va ser el corresponsal de la UE a Brussel·les per a RTVV. També ha escrit al setmanari El Temps.      

Quant a francescviadel

Periodista, escriptor i professor universitari, autor de No mos fareu catalans. Història inacabada del blaverisme i de Valencianisme, l'aportació positiva. Cultura i política (1962-2012), publicats per la Universitat de València. Autor també de les novel·les Terra (Bromera) i L'advocat i el diable (El Cep i la Nansa) i del llibre de poemes Ciutat, dies insòlits.
Aquesta entrada ha esta publicada en Cultura, Periodisme, Societat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari