Del cartell de Vox a l’incendi del Reichstag

*Article de Francesc Viadel publicat el 26 d’abril de 2021 en Nosaltres la Veu.

El Reichstag en flames, la nit del 27 de febrer de 1933.

Cap ciutadà amb dos dits de front no ha de dubtar que VOX tenia clar que la seua merda de cartell mentint sobre la inversió pública que la ‘Comunidad de Madrid’ destina als «mena» —terme despectiu usat per a designar els menors no acompanyats— i a les àvies respectivament, causaria un terrabastall. La formula, això és, l’ús d’una dada hàbilment manipulada, és més vella que l’anar a peu. La intenció, també: atreure un sector de la població frustrat i enverinat per la ràbia per ser-ne víctimes de la nefasta situació socioeconòmica de l’Espanya precària de sempre.

La veritat és que l’estratègia de VOX, un partit dirigit per uns pocs vividors i un parell d’aristòcrates fanàtics, de tan previsible com és sembla que haja estat dissenyada per un idiota i, de fet, faria riure si no fora perquè té efectes molt nocius. Ben mirat, Hitler també feia riure als alemanys, especialment els de la classe mitjana, quan tirava bromera per la boca a compte d’una conspiració internacional o bé quan apareixia vestit a la manera tradicional bàvara. És com si ara, de sobte, veiérem Santiago Abascal vestit de torero en un míting, vociferant contra els enemics d’Espanya, a saber, els separatistes, els comunistes, les feministes i ma tia la monja que es nega a parlar en castellà als senyors de la Guardia Civil.

I ves per on que així i tot va arribar al poder en un dels països més avançats del món. I que des del poder va provocar una de les majors hecatombes que mai no ha conegut la humanitat. El caporal de Bohèmia i els seus confrares van arribar a manar mentint a la classe treballadora a la qual anaven a salvar mentre amagaven que la seua principal font de finançament era el gran capital alemany espantat pel perill del comunisme. Atacaren Polònia iniciant una guerra mundial amb el fals pretext que els polonesos havien comès atrocitats contra la minoria alemanya en aquell país. Exclogueren milions de jueus de la vida nacional convencent la ciutadania que aquests transmetien malalties infeccioses i que conspiraven per acabar amb Alemanya. Després els gasejaren —junt a desenes de milers de persones deficients o d’enemics de l’Estat— tenint molta cura d’ocultar el seu crim.

Els nazis ho van tenir relativament fàcil en el context d’una societat sense esperança, empobrida, humiliada. No és cosa de riure.

Les persones desesperades tendeixen sovint a buscar l’origen dels seus mals en les accions imaginades d’aquells individus o grups socials que consideren per dessota del seu propi estatus o, simplement, aliens a la seua pròpia comunitat nacional. Si algú els promet la redempció eliminant aquest factor desencadenant de la seua desgràcia, faran allò que calga.

Fa molts anys treballant en l’ajuntament d’una ciutat mitja del País Valencià, un dia, vaig haver d’atendre una senyora molt enfurismada que venia a queixar-se que el seu marit estava aturat en casa mentre tots els gitanos del seu barri es trobaven treballant a sou del municipi. Bé, treballant, treballant tampoc… fent veure que treballaven, segons assegurava la senyora. Li vaig demanar que em donara alguna pista més però no va saber donar-me-la. A ulls veients, només havia vingut a desfogar-se, a maleir públicament la seua dissort i la bona fortuna dels odiats gitanos presumptivament afavorits per l’alcalde.

A les xarxes socials he pogut veure per mi mateix vídeos de realització molt precària on s’explica que els migrants que arriben mig morts en pasteres a les costes espanyoles són allotjats d’immediat en hotels de luxe i premiats amb una nòmina que ja voldria jo mateix. S’imaginen vostès Les Arenes Balneari Resort de València ocupat per uns centenars de subsaharians acabats d’arribar directament del Mediterrani xarrupant mojitos a la vora de la piscina?

Com siga, els que es creuen aquests tipus d’històries no s’estan per a explicacions ni per a raonaments segurament perquè aquella ‘veritat’ odiosa dels migrants vivint a cos de rei fa que les seues penoses realitats quotidianes tinguen una explicació plausible, racional.

De moment, tothom n’ha parlat del cartell i de VOX, òbviament, un partit que si mai arriba al poder deixarà els desgraciats que l’han votat més nets que Carracuca per tal que serveixen els interessos de les mateixes elits que secularment han fet d’Espanya un país de merda.

Un fiscal vol que el cartell es retire de forma cautelar perquè entén —tampoc cal ser Einstein— que incorre en un delicte d’odi. El jutge que podria manar la retirada diu, però, que tot està en ordre i ací no ha passat res.

En veurem de molt grosses perquè VOX no és només VOX, és i representa una mentalitat atàvica, profundament reaccionària molt arrelada en Espanya amb aliats molt poderosos. Quan les esquerres, els membres més preparats de la societat, l’educada classe mitjana o les desprevingudes classes populars vinguen a adonar-se del que està passant, algú ja haurà cremat el Reichstag i culpat del desastre els ‘mena’, els independentistes catalans o qui sap si a mitja dotzena d’agents bolivarians empadronats en Vallecas. I quan tot això passe, no ens oblidem tampoc que no faltaran agents de l’ordre per a practicar amb la màxima pulcritud constitucional els responsables, ni jutges per a aplicar el càstig corresponent ni diaris disposats a explicar la ‘veritat’.

Quant a francescviadel

Periodista, escriptor i professor universitari, autor de No mos fareu catalans. Història inacabada del blaverisme i de Valencianisme, l'aportació positiva. Cultura i política (1962-2012), publicats per la Universitat de València. Autor també de les novel·les Terra (Bromera) i L'advocat i el diable (El Cep i la Nansa) i del llibre de poemes Ciutat, dies insòlits.
Aquesta entrada ha esta publicada en Política. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s