Enric Cassasses no és Enric Cassasses

*Text de Francesc Viadel amb motiu de la conferència del poeta Enric Cassasses  ‘La veritat poètica’ dins de les XXIV Jornades Blanquerna dedicades a la postveritat. Barcelona, 5 de març de 2018.

IMG_20180305_095237_198

Enric Cassasses en un moment de la seua intervenció. Barcelona, 5 de març de 2018. Foto/Francesc Viadel.

Enric Cassasses no és Enric Cassasses. Ningú no és qui es pensa qui és sinó com els altres el recorden o el veuen, el beuen, el llegeixen, el dormen, el somnien, l’odien, l’estimen, el gargotegen en el full en blanc, infinit, desèrtic del desig… Enric Cassasses no és Enric Casasses. És un meu record o un miratge inspirat per l’àcid lisèrgic que ha recorregut i recorre des de fa anys els marges de la meua realitat, de la vostra realitat construïda a base d’enganys, dissimulacions, silencis.

Cassasses és encara -i ho serà eternament- aquell tipus prim com un secall que un dia, fa més de trenta anys, va escopir la foscor i va penetrar la immensa nit de València amb el cap cofat amb un vell barret de copalta mentre Pascal Comelade tocava des del cel en un piano de joguet, l’été indien… Fou, segons recorde, una nit de tardor de boira i fang, de navalles, paper d’alumini o d’acer, de negres gegants a les cantonades de la vella ciutat: putana, trista, renegada, ciutat d’humitat… Aquella nit, quan feia ja un mil·lenni que la pàtria guardava amortallat Mossèn Cinto Verdaguer dins d’una carnera, encara respiraven Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, la revolta, mitja dotzena de bolxevics, València mateix i uns quants dels seus aborígens il·lustrats amagats darrere dels merlets de les Torres de Serrans… Aquella nit, deia, vaig dormir a la seua vora, en la mateixa habitació d’un hotel que anys a venir s’havia de convertir en un cau d’espectres de la ciutat. Vaig dormir al llit del costat del costat, arraulit, sense deixar anar de la mà un poema. Cassasses, insomne, potser escrivia en l’aire amb el seu dit mitger.

Enric Cassasses és Enric Cassasses. Va nàixer a Barcelona el 1951, l’any de les bombes atòmiques Dog, Able, Easy, George i Ítem. Poeta, rapsode, traductor de William Blake, Robert L. Stevenson, Conan Doyle o Bob Dylan, entre molts altres, la crítica ha convingut que la seua obra és una de les més genuïnes i inclassificables de la literatura catalana contemporània. El 1972 va publicar La bragueta encallada, títol al que van seguir més d’una vintena, alguns de tan reeixits com D’equivocar-se així (1997), Plaça Raspall o Canaris fosforescents (2001).

Enric Cassases és en realitat -o no- simplement allò que escriu:

JA NO S’ESTÀ SEGUR NI A LA PRESÓ (Del llibre No hi érem. Sèrie negra de sonets moderns. Barcelona: Edicions 62, 2009, p. 13)
Rera la nuca del televisor
un gran desert de solitud prospera
i ho cobreix tot i acaba just darrera
del teu clatell de telespectador:

la TV calma qualsevol dolor,
la TV cura qualsevol fal·lera,
la TV té esperança i sempre espera
argumentant ‘podria ser pitjor’.

Imagineu-vos que -a cops de pic
i pala i foc i flama i soldadura-
el bell, sagrat i extens desert antic

fos dominant tot ell a la mesura
dels serus humans: doncs res, un simple clic
i a casa i de colors tens la natura.

No et miris el melic:
pagant poc més t’adormiran imatges
de terroristes que es torren a les platges.

Benvingut a Blanquerna.

Barcelona, 5 de març de 2018.

Quant a francescviadel

Periodista, escriptor i professor universitari, autor de No mos fareu catalans. Història inacabada del blaverisme i de Valencianisme, l'aportació positiva. Cultura i política (1962-2012), publicats per la Universitat de València. Autor també de les novel·les Terra (Bromera) i L'advocat i el diable (El Cep i la Nansa) i del llibre de poemes Ciutat, dies insòlits.
Aquesta entrada ha esta publicada en Literatura. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s