No a la desaparició de Saó, comunicat de la publicació difós per la Unió de Periodistes

El consell de redacció de Saó i els companys, periodistes que hi treballen a la revista, associats a la Unió de Periodistes Valencians fan una crida per la:

‘No a la desaparició de Saó’

                                                                          Us reproduïm la nota que ens han enviat

La revista degana de la premsa en valencià no té diners per acabar el 2012 i fa una crida a la ciutadania, empreses i institucions per garantir la seua supervivència. Tal volta la desaparició de la revista Saó no supose cap tragèdia per a un poble, el valencià, massa acostumat en els últims anys a derrotes i renúncies per la normalització social de la llengua pròpia. Ara mateix, la revista no té diners per acabar el 2012 perquè les úniques fonts d’ingressos són les subscripcions i la publicitat privada, la qual ha minvat considerablement a causa de la crisi, fins al punt que algunes entitats bancàries i editorials han deixat de posar-ne.

Des de l’arribada del PP a la Generalitat el 1995 la cosa ha anat de mal en pitjor: les subvencions autonòmiques foren anul·lades i la publicitat institucional ha desaparegut pràcticament. Tampoc ha gaudit del conveni premsa-escola que ha beneficiat alguns diaris conservadors en castellà. La desídia ha arribat fins al punt que l’Ajuntament de València ha anul•lat la subscripció a Saó en l’Hemeroteca Municipal i és Saó la que envia gratuïtament la revista a l’hemeroteca perquè hi haja continuïtat en la col•lecció de la publicació.Però una mirada acurada del que significa Saó ens hauria de fer reflexionar i intentar com a ciutadans ajudar a salvar la revista.

Saó va nàixer el 1976 i és la revista degana de la premsa en valencià al País Valencià. La singularitat de Saó radica en què és una revista valencianista fundada per sectors progressistes catòlics fermament compromesos amb la recuperació cultural i lingüística del País Valencià en la línia del nacionalisme inspirat en l’obra de Joan Fuster.

Saó destaca sobretot pels seus continguts identitaris: al llarg de la seua trajectòria ha donat veu a aquelles qüestions que conformen la personalitat històrica, cultural i lingüística valenciana dins de la unitat de la llengua catalana, practicant un periodisme d’anàlisi, reflexió i aprofundiment en temàtiques diverses valencianes. En les seues pàgines han escrit personalitats tan representatives del món de la cultura com Joan Fuster, Vicent Ventura, Manuel Sanchis Guarner, Joan Francesc Mira, Enric Valor, Andreu Alfaro i Lluís Alpera, entre molts altres.

Actualment Saó es financia en gran mesura pels subscriptors, i ni el director ni els membres del consell de redacció reben cap retribució econòmica pel seu treball. Açò suposa un estalvi que no és suficient per salvar la revista. Calen més subscriptors, més publicitat i més ajuda institucional per mantenir Saó. Davant d’aquesta situació, no ens queda més remei que apel·lar a la mobilització ciutadana, institucions i a empresaris honestos i responsables perquè es subscriguen o posen publicitat en Saó.

Consell de redacció de Saó C/Àngel de l’Alcàsser, 14-12 46018-València

Tel. 96 370 58 41 Fax. 96 37 05 755

Quant a francescviadel

Periodista, escriptor i professor universitari, autor de No mos fareu catalans. Història inacabada del blaverisme i de Valencianisme, l'aportació positiva. Cultura i política (1962-2012), publicats per la Universitat de València. Autor també de les novel·les Terra (Bromera) i L'advocat i el diable (El Cep i la Nansa) i del llibre de poemes Ciutat, dies insòlits.
Aquesta entrada ha esta publicada en Cultura, Periodisme, Política. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s