El «blaverisme» al País Valencià i en altres indrets

*Ressenya sobre la segona edició del llibre de Francesc Viadel, No mos fareu catalans (Universitat de València, 2009) publicada a la revista Serra d’Or, número 602, febrer de 2010. 

Portada de l'edició universitària de No mos fareu Catalans, de Francesc Viadel.

El 2006 Francesc Viadel, periodista i escriptor valencià, va publicar, per iniciativa de l’historiador Xavier Casals, una primera història del fenomen anticatalà, nascut especialment al País Valencià després de la mort del general Franco, que ha estat anomenat «blaverisme». Al seu moment el llibre va ser ben rebut per la crítica —llevat naturalment dels que pertanyien al món dels blaveros, que varen preferir no parlar-ne— i ara, aquest cop per iniciativa de Gustau Muñoz, les Publicacions de la Universitat de València, tan prolífiques i tan agosarades, ens n’ofereixen una nova edició, que l’autor mateix qualifica, amb raó, de revisada i ampliada. «Per a l’ocasió —ens diu ell mateix— no només he procurat depurar d’imperfeccions tant com he pogut l’escriptura. Hi ha hagut també un treball d’actualització dels continguts així com una considerable ampliació de la informació. He incorporat un nou episodi en què s’explica el paper de l’església
oficial dels anys setanta en el conflicte i un epíleg on es recullen els darrers actes de violència blavera comesos durant els darrers anys i fins a final de 2008.» Les recerques de l’autor, que insisteix potser massa modestament en «la naturalesa periodística de l’obra, divulgativa més que no pas indagadora», arriben també a les Illes Balears —es refereix al fenomen del «gonellisme» i molt breument a l’Acadèmia de sa Llengo Baleá, presidida per un il·luminat professor de francès resident a València— i a l’anticatalanisme aragonès. Es tracta d’un llibre que fa pensar i que dóna moltes pistes per entendre el passat i el futur de les relacions complexes entre els diversos sectors dels Països Catalans.

Quant a francescviadel

Periodista, escriptor i professor universitari, autor de No mos fareu catalans. Història inacabada del blaverisme i de Valencianisme, l'aportació positiva. Cultura i política (1962-2012), publicats per la Universitat de València. Autor també de les novel·les Terra (Bromera) i L'advocat i el diable (El Cep i la Nansa) i del llibre de poemes Ciutat, dies insòlits.
Aquesta entrada ha esta publicada en No mos fareu catalans. Història inacabada del blaverisme., Política. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s